NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE arrow Žena i uroinfekcija
Žena i uroinfekcija PDF Ispis E-mail
Administrator   

Pravila zdravog  života za žene  s rekurentnim infekcijama

mokraćnog sustava

 

U svrhu prevencije ponavljanja infekcija urogenitalnog trakta pacijenticama se mogu dati sljedeći savjeti:

 

Treba uvijek uzeti  sve antibiotike preporučene od strane liječnika za liječenje infekcije. Simptomi se mogu smiriti nakon 1 do 2 dana terapije, ali mikroorganizmi su još uvijek prisutni u urinu i umnožit će se ako nisu iskorijenjeni potpunom terapijom.

 

Potrebno je izvijestiti o znacima upale svoga liječnika čim se pojave. Upalu  je teže kontrolirati ako je prisutna kroz duže vrijeme.

 

Potrebno je vježbati učestalo mokrenje – svaka 2-4 sata i mokriti neposredno  nakon spolnog odnosa. Mokrenje ispire bakterije iz uretre,  sprječavajući mikroorganizme da ascendiraju u mokraćni mjehur.

 

Piti puno tekućine – osam čaša vode dnevno. Više tekućine pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta.

 

Piti dvije čaše vode prije i nakon spolnog odnosa.

 

Izbjegavati uporabu lužnatih sapuna, pjenušavih kupki, pudera i sprejeva u genitalnoj regiji. Ta sredstva mogu iritirati uretru, te tako poticati upalu i bakterijsku infekciju.

 

Izbjegavati usku odjeću donjeg dijela tijela. Uske hlače, npr. uzrokuju iritaciju uretre i onemogućavaju prozračivanje genitalne regije.

                                                                                                                                  

Nositi pamučno , a ne sintetsko rublje. Vlažnost genitalne regije je pogodna za rast bakterija. Pamučno rublje omogućuje bolju prozračnost genitalne regije.

 

Redovito uzimati vit. C, ili sok od brusnice. Ako se uzimaju u velikim količinama, izlučuju se urinom, pa vit. C zakiseljava urin što dovodi do usporavanja rasta bakterija u tom kiselom mediju.  Pokazalo se  da sok od brusnice i borovnice prevenira prijanjanje bakterija za stijenku mokraćnog mjehura. U tu svrhu preporuča se uzimati 2-3 čaše tih sokova  dnevno tijekom  8 tjedana.

 

Nakon mokrenja i stolice brisati genitalnu regiju od sprijeda prema straga, kako bi se spriječilo ulazak bakterija  iz probavnog trakta u uretru.

 

Ako se infekcije često ponavljaju  bolje je izabrati tuširanje nego kupanje. Bakterija prisutna u vodi za kupanje lako može ući u uretru.

 

Žene u menopauzi koje imaju česte upale urinarnog trakta mogu imati koristi od reddovite upotrebe estradiol vaginalne kreme.

 

Modificirano i preuzeto od Kathleen Marchindo, AJN. March 1998, Vol. 98, No 3.

                                                                                                 (Pripremio  A. LJ.)

 
« Prethodna   Sljedeća »