NASLOVNICA arrow KULTURA arrow Dani kršćanske kulture
Dani kršćanske kulture PDF Ispis E-mail
Administrator   

Od 21. do 31. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku jedanaesti put zaredom održava se međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture".

Ovogodišnji program manifestacije "Dani kršćanske kulture" obilježit će velik broj kulturno javnih događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu, a koji ove godine uključuje 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka itd.

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 11."Dana kršćanske kulture" svečano će biti otvoren 21. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU), a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, uz prisustvo predstavnika gradskih i županijskih vlasti kao i kulturnih i javnih ustanova koje podržavaju njeno odvijanje od samih početaka 2005. godine, te i sami sudjeluju u suorganiziranju pojedinih programskih sadržaja.

Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje izložbe akademskog slikara Stjepana Ivaniševića pod nazivom "Slutnje križa", a izložbu će otvoriti akademski slikar Josip Botteri Dini. Križ, kojemu je posvetio najnoviji ciklus slika, pronašao je Stipu Ivaniševića i u njegovoj originalnosti pojavile su se nove ideje. Jedan od prastarih likovnih motiva, univerzalnih religijskih simbola, zadobio je svoje mjesto i u Ivaniševićevu opusu. Vjernost baštini u umjetničkom poslanju odlike su čovjeka i umjetnika Stipe Ivaniševića, što do izražaja dolazi i u ovom ciklusu.

U Dubrovniku će 20. ožujka u atriju palače Sponza manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Ovogodišnji program dubrovačkih "Dana kršćanske kulture" obilježavaju dvije obljetnice – 10 godina održavanja manifestacije u Dubrovniku i 300 godina crkve sv. Vlaha, a tom prigodom po otvorenju manifestacije u atriju palače Sponza bit će upriličeno i otvaranje likovne izložbe dubrovačkih slikara pod nazivom "300 godina crkve sv. Vlaha" gdje će do 5. travnja biti izloženi radovi 28 eminentnih dubrovačkih slikara. Izložbu će otvoriti akademik Luko Paljetak. Na konferenciji na medije održanoj 18. ožujka u Dubrovniku na kojoj su sudjelovali dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koordinator dubrovačkog programa dr. Marinko Marić te ravnatelj manifestacije Miro Radalj istaknuto je kako je manifestacija u ovih 10 godina zaživjela u Dubrovniku u punom jeku, a dosada je obuhvatila 99 kulturnih događaja te i ove godine donosi niz zanimljivih kulturnih programa.

Šibenik će svečani program manifestacije "Dani kršćanske kulture" započeti u katedrali sv. Jakova 21. ožujka korizmenim koncertom sakralne glazbe "Cappella passione" u izvedbi zborova Capella Odak te  Capelle Zinka iz Zagreba, uz pratnju Sare Novoselić na violončelu, Franka Klisovića na orguljama i klaviru, a pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić.

Bogat ovogodišnji program obilježit će niz različitih kulturnih događanja koji će uključivati i nekoliko važnih obljetnica poput već spomenute obljetnice 300. godina crkve svetoga Vlaha u Dubrovniku kojoj će biti posvećena izložba radova 28 dubrovačkih slikara i predavanje dr. sc. Katarine Horvat-Levaj te 300. obljetnica Gospe Sinjske prigodom koje će biti upriličeno hodočašće pod nazivom "Od svetišta Gospe od Pojišana do svetišta Gospe Sinjske" organizirano u suradnji s ICHTIS Travelom uz čije stručno vodstvo će biti moguće upoznati se korizmenim običajima primorskog kraja kao i običaja Cetinske krajine. Program koji će započeti u svetištu Gospe od Pojišana nastavit će se procesijom na Stari grad, gdje je 1887. godine podignuta zavjetna crkvica, a 2008. godine i  brončani kip Gospe Sinjske, djelo akademskoga kipara Josipa Marinovića. Na putu koji vodi od podnožja do crkvice na Gradu smješteno je 14 postaja križnoga puta, a svaka postaja rad je nekog od poznatih hrvatskih kipara, što čini ovaj uspon kulturno i duhovno sadržajnijim. Program će završiti u svetištu Gospe Sinjske gdje će u tradiciju i običaje Cetinskoga kraja sudionike programa uvesti dr. sc. fra Domagoj Runje. U sklopu programa manifestacije, a prigodom proslave dvjestote godišnjice rođenja sv. Ivana Bosca i stote obljetnice dolaska salezijanaca u Hrvatsku bit će prikazan i film mladog domaćeg autora Mateja Sunare "I tebe sam vidio u snovima " o povijesti salezijanca, salezijanskoj duhovnosti aktivnostima provincije danas, dolasku don Boscove urne 2013., a uključuje i niz osobnih svjedočanstava salezijanskih svećenika.

Bogat program i ove godine obilježit će raznovrsnost glazbenog izričaja, što će samo u Splitu obuhvatiti sedam zanimljivih glazbenih događanja poput koncerta Hrvatskog katoličkog radija na kojem će nastupiti VIS Izidor i VIS Mihovil iz Splita te Grupa Rim, Alan Hržica i Srce Isusovo iz Zagreba. Koncert oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba Cantores sancti Marci koji će uz pratnju Pavla Mašića na orguljama pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača u crkvi Gospe od zdravlja izvesti "Golgotu" – skladbu Antuna Tomislava Šabana na stihove Silvija Strahimira Kranjčevića. Pučki pivači župnog pjevačkog zbora Sv. Mihovila iz Murtera na koncertu pod nazivom "Hosana Davidovu sinu" u crkvi sv. Dominika izvest će murterske napjeve od Cvjetnice do Uskrsa.  U sklopu glazbenog programa u Splitu će biti predstavljena i zbirka skladbi maestra Blaženka Juračića "O crux, ave, spes unica" te nosač zvuka "Meštrovićeva pasija" sastava Cantores Maruli.

Dubrovački glazbeni program obogatit će više glazbenih događaja među kojima i koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Ansambla Antiphonus iz Zagreba koji će izvesti "Muku po Ivanu" Johanna Sebastina Bacha u crkvi Male braće, a šibenski među ostalim i izvedba poznatog himna iz 13. stoljeća "Stabat Mater" u čemu će sudjelovati gudački kvartet koji čine Ivan Novinc i Tamara Petir na violini, Lucija Brnadić na violi te Neva Bogović na violončelu,. Uz njih će nastupiti i Pavao Mašić na čembalu te sopranistica Adela Golac Rilović i mezzosopranistica Nera Gojanović Kljajić.

Filmski program u Splitu održavat će se od 21. do 30. ožujka u Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 18 sati, a obilježit će ga dokumentarni filmovi "Prateći Majku Tereziju" Ljiljane Bunjevac Filipović, "Sloboda iza rešetaka" Nade Šurjak o sestrama Mihaeli, Gabrieli i Esteri Mladineo iz Splita koje su izabrale život u potpunoj izolaciji i siromaštvu u samostanu sv. Josipa bosonogih karmelićanki u Avili. Među igranim filmovima bit će prikazani i Oskarom nagrađeni klasici "U grob ne nosiš ništa" Franka Capre i "Bernadettina pjesma" o svetoj Bernardici Henryja Kinga, kao i suvremeniji filmovi "Raj doista postoji" snimljen po istoimenoj knjizi o dječaku koji je doživio iskustvo bliske smrti i nadnaravno iskustvo te film "Susret" koji progovara o pet stranaca koji se slučajno zateknu u zalogajnici "Posljednja prilika" gdje ih poslužuje vlasnik zalogajnice koji o njima sve zna a tvrdi da je Isus. Mlađoj publici zanimljiv će osobito biti animirani film "Judin lav", koji će zajedno s filmom "Susret" biti prikazan u sklopu obiteljskog popodneva uz filmove kršćanske tematike za odrasle i djecu u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. Dubrovački filmski program ove godine donosi film "Školske sestre franjevke u srcu Afrike" o djelovanju ovih sestara u Kongu tijekom 40 godina, a koji će biti prikazan i u Splitu te projekciju filma "Ljudsko iskustvo" koji donosi priču o braći Jeffreyju Azizeu i Cliffordu Azizeu koji putuju svijetom u potrazi za odgovorima na goruća pitanja: Tko sam ja? Tko je čovjek? Zašto tražimo smisao života?  te posjećuju beskućnike na ulicama New Yorka, napuštenu djecu u Peruu te gubavce u Gani.

Tribine čine osobit dio programa zbog aktualnosti tema i neposrednosti u dijalogu između predavača i publike, a u sklopu ovogodišnjeg programa u Splitu će nastupiti dr. sc. Nino Raspudić na temu "Kršćanske vrijednosti i lijevo-liberalna kulturna hegemonija u Hrvatskoj", akademik Radoslav Tomić predstavit će svoj autorski rad u sklopu programa "Susret s autorom", dr. sc. Josip Blažević progovorit će o "Kršćanstvu pred izazovima New agea", a dr. sc. Gudrun Kugler o kršćanima u potrazi za ljubavlju i brakom gdje će progovoriti i o svojoj knjizi "Kako pronaći ljubav svoga života" te osnivanju platforme za upoznavanje bračnih partnera www.kathtreff.org

I ove godine bogat program nastavlja se i u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu u suradnji s kojim je organiziran program "Predziđe kršćanstva" koji uključuje obilazak arheoloških lokaliteta i muzejskih zbirki pod vodstvom kustosa MHAS-a Ljube Gudelja od Gata do Humca kao i s Muzejima Ivana Meštrovića s programima u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u Ružiću-Otavicama gdje će biti upriličen put križa i predavnje kustosice Zorane Jurić Šabić "'Posvuda je božanska istina jedna' ili Tajna nedovršene kupole", a u sklopu programa Dana kršćanske kulture u Dubrovniku će biti upriličen program Noć crkvenih muzeja koji je i proteklih godina privukao velik broj posjetitelja.

Cjelokupan program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" dostupan je na www.danikrscanskekulture.info  

 

Jelena Hrgović, pomoćnica ravnatelja

manifestacije "Dani kršćanske kulture"

_______________________________

E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

            dani.krscanske. Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Tel. +385 (0)21 340 267, 340 260

Fax +385 (0)21 340 270

Trumbićeva obala 12

HR-21000 SPLIT

 

 
« Prethodna   Sljedeća »