NASLOVNICA arrow I JOŠ PONEŠTO arrow Dvorac Lužnica
Dvorac Lužnica PDF Ispis E-mail
Administrator   

 Lužnica

 

Jeste li bili u dvorcu Lužnica? Ili, znate li uopće da takvo nešto postoji? Ako je odgovor negativan – ne znate što ste propustili. I ne može vam biti na čast. Kao ni meni do prošle subote. Ali, bolje ikad nego nikad. I sada kad sam vidio, neka ne zamjere oni koji su tu već bili, želim pozvati sve one  koji to još nisu učinili da dođu i upoznaju tu ljepotu, taj sklad, taj mir na domak Zagreba.

 

 

Lužnica galerija

 

Dakle, dvadesetak km zapadno od Zagreba, uz cestovnu prometnicu  od Zaprešića prema Brdovcu, na blagom uzvišenju, blista jedan od najljepših i najslikovitijih dvoraca Hrvatskog zagorja. Dvorac koji po stilu gradnje pripada kasnom baroku savršeno se uklapa u ambijent i s velikim okolnim perivojem i jezerom čini jedinstvenu prostornu cjelinu. Najstariji pisani dokumenti o dvorcu potječu iz 1761. godine. Tijekom dva stoljeća  bio je sjedište moćne plemićke obitelji Rauch, da bi  ga 1925. godine, zajedno s pripadajućim zemljištem, kupile sestre milosrdnice u svrhu smještaja  za stare i bolesne sestre.

 

Tako je dvorac koji je pamtio samo raskošne plemićke zabave došao u najbolje moguće, milosrdne ruke, koje su nahranile mnoge gladne, nemoćne i nezbrinute. Časne su sestre uz intenzivnu karitativnu djelatnost, svojim mudrim gospodarenjem i brigom, uspjele sve do  danas očuvati i dvorac i imanje u njihovu punom sjaju. Sada je okolina dvorca kultivirana kao perivoj iz bajki s  jezercima u kojima se zrcale stoljetne krošnje hrasta lužnjaka, gdje svoj duhovni mir pokušavaju pronaći i vjeru svoju ojačati  mnogi kojima se to malo poljuljalo u vrtlogu modernog vremena.

 

Pokušat ću i ja to učiniti. Prvom prigodom, čim se malo sredim... „oslobodim od praznog aktivizma...,od prepuštanja djelovanju okoline..., od mentaliteta koji je usmjeren samo na uspjeh, a sužava pogled na bitno..., od pretjerane racionalnosti nastale pod utjecajem znanosti i tehnike...“ (iz poziva za duhovnu obnovu).

 

Ako vam se da - pogledajte što je uhvatio objektiv moga fotoaparata. Uz dvorac Lužnicu vidjet ćete jednako lijepi dvorac i grobnicu Josipa bana Jelačića koji vapiju za obnovom i uređenjm.

http:Lužnica galerija

Detaljnije o dvorcu i duhovno obrazovnim aktivnostima časnih sestara – na njihovim web stranicama.

 http://www.luznica.com

 

J.P.

 
« Prethodna   Sljedeća »