NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Poziv na koncert: Na rubu klasike
Poziv na koncert: Na rubu klasike PDF Ispis E-mail
Administrator   
 
Glazbene staze: Na rubu klasike

Srijeda, 15. lipnja 2011. u 20:00

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski

 

U četvrtom ovogodišnjem koncertu u Ciklusu Glazbene staze, pod  nazivom Na rubu klasike, nastupit će posebni gosti.  Ovoga puta  to je Mandolinski kvartet Da Capo, koji nam dolazi  iz grada Sv. Dujma pod Marjanom. Četvoro zaljubljenika u mandolinu  nakon 15 godina muziciranja diljem Lijepe naše i susjednih zemalja, po prvi puta nastupaju u Metropoli. I sobom donose  dašak Mediterana.

 

 

 

Uz šarmantne goste s Juga, na ovom glazbenom putovanju, posljednjem u ovoj sezoni, nakon Señor Joaquina, Drugog lica tamburitzze i Noći u Parizu,  imat ćete ponovo priliku  uživati u zanimljivom programu u interpretaciji već poznatih domaćina  i u intrigantnoj  kombinaciji tambure bisernice, violončela i klavira.

 

Dođite, zamislite da ste na nekoj od lijepih ljetnih terasa s pogledom na more, osjetite miris mediterana, opustite  se... i prepustite  glazbenim stazama...na rubu klasike.


Cijena ulaznice: 50 kn. Za učenike, studente i umirovljenike 50 posto popusta.

Organizator - Udruga Moj Svijet
Facebook profil: Glazbene staze
Youtube kanal: www.youtube.com/glazbenestaze

Pokrovitelj ciklusa: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport
 
 

IZVOĐAČI:

Mandolinski kvartet Da Capo Split
Ivana Kenk-Kalebić
Sandra Katunarić
Tomislav Kalebić
Stipan Popović

i

Juraj Slipac, tambura bisernica
Iva Ljubičić, klavir
Nikolina Tičinović, violončelo

Scenografija: Ivana Mrčela i Marija Adrić, studentice Likovne akademije u Zagrebu
 
Program:
R. Calace, I.Albeniz, B. Szordikowski, C. Mandonico, A. Loskutov,  B. Godard, T. Kalebić, V. Sunko...

  


 

 

Mandolinski kvartet "Da Capo" Split osnovan je 1997. godine. Dugo je djelovao pod umjetničkim ravnanjem danas nažalost preminulog M° Marina Katunarića, najvećeg pedagoga glazbe i buditelja mandolinističke "žice" na području Dalmacije.

Kvartet je od samih početaka bio sudionik brojnih domaćih i stranih mandolinističkih festivala na kojima je redovito ostvarivao najviše nagrade. Među njima ističu se nastupi na hrvatskom festivalu mandolinista "Mandolina Imota" te na Međunarodnom festivalu mandolinista "Giacomo Sartori" u Ali (Italija).

Osim brojnih gostovanja diljem Dalmacije, kvartet je 2006. nastupio i na nacionalnim danima mandoline u Italiji (Vittorio Veneto i Venezia), a u posljednje vrijeme, od 2010. redovito sudjeluje u radu udruge „MAG“-Split (Mladi akademski glazbenici) sa koncertima u Muzeju grada Splita i Foyeru HNK-Split.

Ovaj neobični ansambl u svom širokom opusu izvodi djela Bacha, Mozarta, Vivaldija, Telemanna, Pachelbela, Calacea, Sartoria, Joplina, Sorkočevića, Mandonica, Kalebića i Šunka. Rasponi se kreću od renesanse, klasike, baroka pa sve do modernističkih smjerova jazza, bluesa, rocka stvarajući tako lepezu za sve generacije štovatelja glazbe.

Članovi kvarteta su Ivana Kenk-Kalebić (prof. mandoline), Sandra Katunarić (studentica mandoline na konzervatoriju "Giuseppe Verdi" u Milanu i umjetničkoj akademiji u Splitu), Tomislav Kalebić (prof. glazbene kulture) i Stipan Popović (prof. gitare).
  
 
 
 
Iva Ljubičić i Juraj Slipac čine jedinstveni duo ove vrste u Hrvatskoj, a možda i šire. Neobičan spoj klavira i tambure bisernice već je na prvom zajedničkom nastupu 2002. godine 'zarazio' dvoje mladih glazbenika. Njegujući muzikalnost dva, naoko, nespojiva instrumenta ostvarili su niz uspješnih nastupa u Zagrebu, Križevcima, Makarskoj i Rijeci, a zajedno sa sopranisticom Ksenijom Sanjković nastupili su na turneji u Švicarskim gradovima Bernu, Luzernu i Thunu. Iva i Juraj su proteklih godina surađivali sa brojnim umjetnicima, između ostalih i primadonom Ivankom Boljkovac, no i sa mnogo mladih glazbenika koji tek traže svoje puteve slave. Ovoga puta okušat će se u triu s mladom čelisticom Nikolinom Tičinović. Svo troje umjetnika od samih početaka uključeno je u osmišljavanje Ciklusa Glazbene staze, ali ova još neviđena kombinacija instrumenata i za njih će biti prava glazbena avantura...


Juraj Slipac (1984.) glazbeno obrazovanje stekao je u srednjoj glazbenoj školi „Zlatko Baloković“ u Zagrebu. Pripada prvoj generaciji učenika u Republici Hrvatskoj kojoj je glavni instrument bila tambura. Na brojnim natjecanjima postizao je vrijedne razultate, a osobito se ističe prvo mjesto na prvom natjecanju glazbenika tamburaša 2003. godine u sklopu 41. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa. Kao solist tamburaškog orkestra „Gaj“ iz Zaprešića sudjelovao je na brojnim festivalima hrvatske tamburaške glazbe. Među nastupima ističe koncert u UNESCO-voj zgradi u Parizu, te koncert u sklopu „Makarskog ljeta 2005“ s pijanisticom Ivom Ljubičić s kojom uspješno surađuje dulji niz godina. 2009. godine kao član orkestra „100 tamburaša“, svojevrsne hrvatske tamburaške reprezentacije, nastupa u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ te u „Wiener Konzerthaus“ u Beču. 2009. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stipendist je Zaklade “FOHS“ u sklopu Matice Hrvatske te je dobitnik „Top stipendije za top studente“.

Iva Ljubičić (Split, 1985) diplomirala je klavir 2007. na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na studiju usavršavanja, a istodobno radi i kao profesorica klavira u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu. Tijekom školovanja osvojila je brojne visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista – E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov, N. Flores. Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Predstavila se u nekoliko navrata u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade kao i u nekoliko televizijskih emisija. Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem, surađuje s brojnim mladim glazbenicima i dramskim umjetnicima. Voditeljica je Ciklusa Glazbene staze.

Nikolina Tičinović (Zagreb, 1980) magistrirala je violončelo 2007. na Sveučilištu "Mozarteum" u Salzburgu u klasi prof. Dankwarth Gahl. Tijekom školovanja ostvarila je niz zapaženih nastupa među kojima se ističu dva solistička s orkestrima "Symphonisches Ensemble München" 2003. godine i "Orchesterprojekt 04" 2004. godine. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga G. Neiva-Tavarresa, L. Schönfeld, N. Ruževića i M. Hornsteina. Svirala je s orkestrima Junge Philharmonie Salzburg, Junge Philharmonie Wien, Symphonietta da Camera, Orchesterprojekt 04, Orkestar Alpe-Adria. Aktivno nastupa kao solist te kao član komornih sastava diljem Hrvatske. Trenutno radi kao profesor violončela u Glazbenom učilištu "Elly Bašić" u Zagrebu te kao profesor komorne glazbe u GŠ "Ferdo Livadić" u Samoboru.

 

Marija Adrić rođena je u Đakovu 1987. godine. Studentica je  četvrte godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Igora Rončevića. Izlagala je na dvije samostalne i nekoliko skupnih izložbi, te potpisuje desetak scenografskih rješenja za različita glazbena događanja (Dječji festival, Tamburijada, Božićni koncert...) Dugogodišnja je suradnica redakcije za kulturu Radio Đakova. Umjetnost definira kao područje oslobođeno za stvaranje nove ljepote.

Ivana Mrčela rođena je u Čakovcu 1984. godine. Studentica je četvrte godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Za vrijeme studiranja na akademiji završila je i Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer Modni dizajn. Izlagala je na jednoj samostalnoj, te nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je internacionalne nagrade na području grafike.
 
 
« Prethodna   Sljedeća »