NASLOVNICA arrow ZDRAVLJE arrow Margarin: štetan za zdravlje?
Margarin: štetan za zdravlje? PDF Ispis E-mail
Administrator   

Maslac ili margarin?

 

Ovo je jedan od onih tekstova (ovoga puta nepoznatog autora), koje dobivamo od prijatelja s preporukom da ih svakako proslijedimo dalje, jer su navodno, u funkciji otkrivanja istine i za opće dobro. Ovdje se govori o štetnim posljedicama konzumiranja margarina i prednostima maslaca. Kako se radi o namirnicama koje su nam svakodnevno na stolu, ne možemo biti ravnodušni prema  tom pitanju. Zanimljivo je, a je li realno, sami provjerite, prosudite, i izaberite (Ur.)

                            *                  *                  *

 

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili  novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Dodali su margarinu žutu boju, a potom  različite okusne tvari i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac.

 

Koja su razlike između margarina i maslaca?

I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost.

Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

 

O maslacu...

Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).

Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.

Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!

Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.

Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

 

O margarinu...

Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.

Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila.

Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).

Povećava peterostruko pogibelj od raka.

Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.

Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.

Smanjuje proizvodnju inzulina.

I sada jedna zanimljiva  činjenica: margarine je tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

 

Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...).

Poslužite se i sami pokusom:

 

Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti:

- ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu

- margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha

 

 
« Prethodna   Sljedeća »