NASLOVNICA
Gripa među nama PDF Ispis E-mail
Administrator   

...Cijepiti se protiv svinjske gripe? E, to moramo sami odlučiti. Činjenica je da se radi o potpuno novom cjepivu s kojim nemamo dovoljno iskustva. Ono je naravno moralo proći sva ispitivanja, kao i svaki drugi lijek...


                               *            *             *

 

Gripa među nama. Redovita, sezonska. I ona druga, svjetska, pandemijska. H1N1, svinjska. Broje se umrli. Već peti -šesti oboljeli umro. Već tjednima prve vjesti u dnevnim novostima i na naslovnicama tiskovina i portala. Potsjećaju nas na Španjolku 1918. koja je pomorila milijune  diljem svijeta. Stižu nam recepti s različitih strana. Luk u džep i bez brige.

 

Ima li mjesta panici? Što učiniti? Kako se zaštititi? Cijepiti se ili ne?  To su pitanja koja sebi postavljaju građani i nastoje pronaći  odgovor.  Povežimo odgovore koje nam nude eksperti. Kao prvo, panika nikada nije dobar saveznik. Dapače.

 

Sezonska gripa. Ili influenca. Pa svake nas  godine posjeti u hladnim mjesecima. Neugodna, baci nas u krevet u vrućici do 40 st. Celzijusovih, previjamo se od bolova u cijelom tijelu, i onda opet na posao nakon 6-7 dana. Ako se stvari ne zakompliciraju. A ako se to ipak dogodi, tada ne možemo bez liječnika i ozbiljne terapije. Opasna je za starije, za osobe s kroničnim bolestima, za one čiji je imunološki sustav oslabio. Za to se treba cijepiti na vrijeme. Mada i tada zaštita nije  apsolutna. Stručnjaci koji to rade moraju voditi računa o tome tko može, a tko ne smije primiti cjepivo. Sa cjepivima protiv sezonske  gripe imamo već dobra iskustva i nemamo razloga zazirati od njega.

 

Po svemu što doznajemo o novoj gripi H1N1, po svome tijeku, izgleda,  ne razlikuje se puno od sezonske. Čak je i nešto lakšeg tijeka. Ali od nje se i umire. Kao i od sezonske. Na desetak tisuća oboljelih  pet umrlih. Puno?  Naravno, za one na koje se te smrti odnose  - puno.  Za statistiku – uobičajeno. Koliko  samo „zdravih“ umire?  Zar rizik uvijek ne postoji. Zar ne riskiramo  čim ustanemo, čim sjednemo u auto, na bicikl i sl. Što činiti? Bez panike, kako kaže naš ministar. Ne izlagati se nepotrebno situacijama gdje možemo „uhvatiti“ viruse. A ako smo ih već uhvatili ostati u krevetu i postupati po uputama liječnika: puno tekućine, skidati temperaaturu, ublažavati bolove. A ako se stanje pogoršava – na Kliniku za infektologiju.

 

Cijepiti se protiv svinjske gripe? E, to moramo sami odlučiti. Činjenica je da se radi o potpuno novom cjepivu s kojim nemamo dovoljno iskustva. Ono je naravno moralo proći sva ispitivanja, kao i svaki drugi lijek. Malo je lijekova uz koje se ne veže kraći ili dulji popis mogućih nuspojava, pa je tako i s ovim cjepivom, ali korist od njegove primjene mora biti veća od moguće štete. Trebalo bi vjerovati jamstvu svoje države da je s time sve u redu. Naš ministar tvrdi da jest. Malo je nezgodno kad znamo da ima i drugačijih mišljenja, npr., ministrice zdravlja Poljske.

 

Dr. A.Lj.
 
« Prethodna   Sljedeća »