NASLOVNICA arrow GLAZBENE STAZE arrow Glazbene staze: Sezona 2009./2010.
Glazbene staze: Sezona 2009./2010. PDF Ispis E-mail
Administrator   

 

Ciklus Glazbene staze

 

Sezona 2009./2010.:

 

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog, Zagreb, u 20 sati

 

1. koncert: Addio del passato, 27. listopada 2009.

2. koncert: Tamburaški komorni ansambl „Sv. Marko“, 10. prosinca 2009.

3. koncert: Večer s kompozitoricom - Margareta Ferek Petrić, 25. ožujka 2010.       

4. koncert: Večer s kompozitorom – Darko Hajsek, 21. svibnja 2010.

 

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 

   

1. koncert: ADDIO del PASSATO

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – utorak, 27. listopada 2009. 

Ksenija Sanjković, sopran

Antonija Stanišić, glumica

Đorđe Kukuljica, glumac

Iva Ljubičić, glasovir

Scenarij i režija: Dubravka Obad 

 

„Addio del passato" je koncertna predstava proizašla iz laboratorijskog sintetiziranja riječi, pokreta i zvuka. Harmonija prekrasnih Chopinovih tonova isprepliće se s riječima Vojnovićeve Trilogije: Dubrovnik plovi, Dubrovnik ište novu hrid da spasi slobodu! Kažite nam je oblaci!

            Ta sloboda harmonije, ljepote, uzvišenosti i plemenitosti pretvara se u čaroliju Verdijevog bel canta u blještavim koloraturama, arijama i recitativima. U finoći pretapanja scenska izvedba eskalira do magičnosti umjetnosti u kojoj publika dobiva dojam optimizma nove budućnosti. 

 

Program:

I. Vojnović: "Dubrovačka trilogija", odlomci iz "Allons enfants"

L. van Beethoven:     Sonata u A-duru, op. 101, Allegretto ma non troppo

G. Verdi:                 "Tacea la notte placida", kavatina Leonore iz opere "Trubadur"

A. Boito:                  "L'altra notte", arija Margherite iz opere Mefistofele

R. Schumann:          Bečki karneval, op.26, Allegro

G. Puccini:               "In quelle trine morbide", arija Manon iz opere "Manon Lescaut"

F. Chopin:               Valse brillante u As-duru, op. 34 br. 1

G. Verdi:                 "Addio del passato", arija Violette iz opere "Traviata"

G. Verdi:                 "Non pianger, mia compagna", romanca Elisabette iz opere "Don Carlos" 

 

 

Image here:
Ksenija Sanjković, sopran, rođena je1975. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu muzičku školu - klavir te dva razreda srednje muzičke škole - pjevanje. Od 1998. do 2001. godine uči pjevanje kod prof. Nade Puttar Gold, a 2001. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Ljiljane Molnar Talajić u kojoj je i diplomirala 2005. s odličnim uspjehom. 2006. godine je na istoj akademiji upisala usavršavanje u klasi prof. Nevena Belamarića, a ove godine ga nastavlja kod prof. Miljenke Grđan. 1999. godine diplomirala je matematiku na PMF-u u Zagrebu

Za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji i nakon njega nastupila je na brojnim koncertima u Hrvatskoj (između ostalog u ciklusu "Mladi za mlade" u Hrvatskom glazbenom zavodu te u Varaždinskom HNK-u) izvodeći operne arije, sakralna djela i Lied. Zajedno s pijanisticom Vlastom Vlakančić održala je koncert "Večer Dvořaka" na Samoborskim glazbenim jesenima 2005. u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. 2006. nastupila je u ulozi Anne u koncertnom izvođenju monoopere "Dnevnik Anne Frank" G. Frida, u Samoboru, na Glazbenoj tribini Pula i u kazalištu "Vidra" u Zagrebu. Prošle se godine usavršavala u ljetnoj školi barokne glazbe i plesa "Aestas Musica" u Varaždinu, u sklopu koje je ostvarila ulogu Quivere u operi H. Purcella "Indijanska kraljica" u Varaždinskom HNK te, između ostalog, održala koncerte na Trogirskom kulturnom ljetu, Festivalu bajki u Ogulinu i Ljetu u gradu Zrinskih u Čakovcu, a nastupala je i kao solistica u izvedbi Haydnovih  i Mozartovih Misa na Festivalu sv. Marka u Zagrebu.

 

Image here:
Antonija Stanišić, (Požega, 1976.) glumica, članica je Dramskog kazališta "Gavella". Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnost u Zagrebu u klasi Helene Buljan i Doris Šarić Kukuljica. Nositeljica je brojnih priznanja, među kojima se ističe Nagrada hrvatskog glumišta. Ostvarila je niz zapaženih uloga u svim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na filmu i televiziji. Najuspješnija ostvarenja dala je u dramama "Ivanov", "Mećava", "Majstor i Margareta", "Hotel mrak" i "Cvetajeva".

 

Image here:
Đorđe Kukuljica rodio se u Beogradu 1973. Osnovnu i srednju školu te prvu godinu glume završio je u rodnom gradu.

Godine 1993. upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Neve Rošić. Godine 1995. u GDK Gavella igra ulogu Piera u predstavi "Dundo Maroje", u režiji K. Dolenčića te od listopada iste godine postaje stipendist tog kazališta.

U svibnju 1997. učestvuje u predstavi "Mizantrop" J. B. Molliera, u režiji P. Večeka, igrajući ulogu Markiza Clitandrea. Slijedi "Zimska priča" W. Shakespearea u režiji D. Farra, "Od jutra do ponoći" Kaisera, u režiji B. Baletića, "Kultura u predgrađu" Roberta Perišića, u režiji M. Živkovića i radionica scenskog govora Dubravke Obad "Razgovor o stablima". U GDK Gavella sudjeluje i monodramom M. Krleže "Hrvatski Bog Mars" s kojom je diplomirao na ADU u Zagrebu kod prof. Zlatka Crnkovića. Slijede "Ospice" I. Vidića, u režiji K. Dolenčića i "Zoološka priča" E. Albya, u režiji S. Brankova.

Gostovao je na Ljetnim igrama u predstavi "Dundo Maroje" M. Držića, u režiji I. Kunčevića; u Teatru Ulysses u predstavi P. Weissa "Marat Sade", u režiji L. Udovički te u HNK u Osijeku u predstavi "Nasrtaji na njen život", u režiji N. Delmestre.

 

Image here:
Iva Ljubičić, (Split, 1985.), diplomirala je na Muzičkoj  akademiji u Zagrebu, odjel klavira, u klasi prof. Pavice Gvozdić. Trenutno je na poslijediplomskom studiju usavršavanja na istoj akademiji.

Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima i redovito osvajala visoka mjesta: 1995. na državnom natjecanju komornih sastava prvu nagradu, 1996. na natjecanju Etide i skale drugu nagradu i nagradu za najbolje izvedenu etidu, 1997. na državnom natjecanju drugu nagradu. Na Natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević 2000. osvaja prvu nagradu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Na državnom natjecanju komornih sastava u Zadru 2004. osvojila je prvo mjesto u kategoriji glasovirskih dua. God. 2000. i 2001. dobila je nagradu fonda Janke Šanjek koju GŠ Blagoje Bersa dodjeljuje svojim najuspješnijim učenicima klavira. Bila je stipendistica Grada Zagreba u periodu od 2000. - 2006. god. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih pijanista: Eugen Indjić, Roger Muraro, Boris Romanov, Noel Flores.

Uz više nastupa u ciklusima Virtuoso i Mladi za mlade održala je nekoliko solističkih recitala među kojima se ističu koncert u sklopu „Makarskog ljeta 2005.” s tamburašem Jurjem Slipcem i diplomski koncert 2007. u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Voditeljica je glazbenih aktivnosti u udruzi Moj svijet i ciklusa Glazbene staze.

 

Dubravka Obad profesorica je scenskog govora i magistar fonetskih znanosti. Ovu predstavu je režirala kao vid istraživanja novih potencijala eklekticizma vrhunske vrijednosti umjetnosti. Istraživač je scenskih izraza kroz svoj rad sa studentima Kazališne akademije i glumcima hrvatskog teatra. Uvijek postoji novo i neistraženo. To novo uvijek donosi dijalektiku sklada uzvišene harmonije. 

 

2. koncert: Tamburaški ansambl „Sv. Marko“

Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige – srijeda, 9. prosinca 2009 u 19 sati

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – četvrtak, 10. prosinca 2009. u 20 sati

 

 

Program:

 

F. Chopin: Valcer op. 64. br. 2           Hrvoje Nemec, brač

A. Corelli/ obr. F. Kreisler: La Follia  Juraj Slipac, bisernica

J. Aubert: Gigue                                 Matija Fortuna, bisernica

V. Monti/ obr. G. Božić: Czardas       Marko Bertić, bisernica

E. Avksentljev: Humoreska                Ivan Živković, brač

F. Mendelssohn – Bartholdy: Scherzo iz Sna ljetne noći, op.61

Matija Fortuna, Juraj Slipac, bisernice

 

Uz klavir: Iva Ljubičić, Valentina Kezerić

 

* * *

 

A. Marković: Aleja kestena i Nemčićev trg iz Križevačke suite

T. Vidošić: Oj more duboko

J. Andrić: Bunjevačka elegija

A. Corelli: Concerto grosso op. 6 br. 8, «per la Notte di Natale»

W. A. Mozart: Uvertira iz opere Figarov pir

J. Haydn: 104. simfonija u D – duru, 4. stavak – Finale: Spiritoso

Tamburaški ansambl Sv. Marko

Dirigent: Matija Fortuna

 

 

O izvođačima:


 

Tamburaški ansambl Sv. Marko osnovan je u rujnu 2005. godine. Članovi ansambla su sadašnji i bivši svirači Komornog sastava tambura Glazbene škole Alberta Štrige, studenti Muzičke akademije u Zagrebu, studenti drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te instrumentalisti na tamburi glazbenih, ali i drugih profesija. Matija Fortuna osnovao je taj ansambl s idejom promicanja tambure kao solističkog i orkestralnog instrumenta na području klasične glazbe. Prvi nastup još tada bezimenog ansambla, bio je u prosincu 2005. godine na natjecanju u Božićnom muziciranju - Twisted Carols, u organizaciji SC – a, gdje su osvojili drugu nagradu. Nastupili su i 14. svibnja 2006. godine na koncertu unutar ciklusa Virtuoso, posvećenog hrvatskim skladateljima.

 

Hrvoje Nemec (Koprivnica, 1992.), učenik je 3. razreda Srednje glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima, smjer instrumentalist – brač. Član je tamburaškog orkestra te komornog sastava duži niz godina. S njima je proputovao gotovo cijelu Europu te cijelu Hrvatsku. Sudjelovao je na nekoliko natjecanja i pritom osvajao visoke nagrade: 1. nagrada na regionalnom natjecanju u kategoriji Tambure – brač 2007. i 2009. godine, 2. nagrada na državnom natjecanju u kategoriji Tambure – brač 2007. i 2009. godine, 1. nagrada na državnom natjecanju komornih sastava 2008. godine, 1. nagrada na državnom natjecanju sa orkestrom 2003., 2005., 2007. i 2009. godine. Nakon završene srednje škole namjerava upisati Muzičku akademiju u Zagrebu.

 

Juraj Slipac (1984.) diplomirao je 2009. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Srednjoj glazbenoj školi Zlatko Baloković u Zagrebu. Pripada prvoj generaciji učenika u Republici Hrvatskoj kojoj je glavni instrument bila tambura. Na brojnim natjecanjima postizao je vrijedne razultate, a naročito se ponosi prvim mjestom na prvom državnom natjecanju glazbenika tamburaša 2003. godine. Kao solist tamburaškog orkestra „Gaj“ iz Zaprešića sudjelovao je na brojnim festivalima hrvatske tamburaške glazbe. Među nastupima ističe koncert u UNESCO-voj zgradi u Parizu, te koncert u sklopu „Makarskog ljeta 2005“ s pijanisticom Ivom Ljubičić, s kojom uspješno surađuje dulji niz godina, a zajedno su ostvarili brojne zapažene nastupe. 2009. godine kao član orkestra „100 tamburaša“, svojevrsne hrvatske tamburaške reprezentacije, nastupa u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ te u „Wiener Konzerthaus“ u Beču. Stipendist je Zaklade “FOHS“ u sklopu Matice Hrvatske te je dobitnik „Top stipendije za top studente“.

 

Matija Fortuna (Koprivnica, 1985.), bivši je učenik i sadašnji profesor u GŠ Alberta Štrige u Križevcima. Nakon završetka glazbene škole, kao prvi učenik u povijesti Hrvatske koji je maturirao na instrumentu tambura bisernica, upisao je studij glazbene teorije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojemu je i diplomirao u rujnu ove godine. Student je i četvrte godine dirigiranja u klasi maestra Vjekoslava Šuteja.

U kratko vrijeme otkako vodi tamburaški orkestar GŠ Alberta Štrige (od siječnja 2008.), orkestar je osvojio nekoliko značajnih nagrada: zlatna plaketa «Tambura Paje Kolarića» na Festivalu tamburaške glazbe u Osijeku 2008., 1. nagrada na državnom natjecanju orkestara u Dubrovniku 2009., 1. nagrada Cum laude na međunarodnom natjecanju orkestara u Neerpeltu (Belgija) 2009. Jednako je uspješan i s Komornim sastavom tambura koji djeluje unutar tamburaškog orkestra, a za koji obrađuje djela iz klasičnog glazbenog repertoara, u službi promocije tambure u svijetu klasične glazbe. Svira 1. bisernicu u orkestru 100 Tamburaša od njegova osnutka 2006. godine, a također se na jednom od koncerata u KD Vatroslava Lisinskog predstavio kao dirigent. Od rujna 2008. dirigent je Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka - Cantores Sancti Marci. Kontinuirano se usavršava na seminarima uglednih svjetskih dirigenata: Gianluigi Gelmettija, Uroša Lajovica, Nick Cleoburya, Karmine Šilec, Geralda Wirtha, Franza Jochuma.

 

Marko Bertić (Vinkovci, 1990.) student je prve godine Muzičke akademije u Zagrebu. Završio je Osnovnu glazbenu školu Josipa Runjanina u Vinkovcima kod prof. Đure Zarića i Srednju glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima u klasi prof. Gordane Božić. Tijekom školovanja osvojio je čak tri prve i jednu treću nagradu na drzavnim natjecanjima iz tambure  u Dubrovniku (2003., 2007., 2009. i 2005.) te prvu nagradu sa maksimalnih 100 bodova na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2007. godine. Od brojnih nastupa valja istaknuti dva nastupa na završnim koncertima državnog natjecanja u Dubrovniku, nastupe na koncertima izvrsnosti u susjednoj BiH te nastupe na HRT-u i Memorijalu Hrvoja Majića.

 

Ivan Živković (Koprivnica, 1991.), završio je Osnovnu glazbenu školu Fortunata Pitarića u Koprivnici u klasi profesora Kreše Lukačića, a trenutno je učenik 4. razreda Srednje glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima u klasi profesorice Gordane Božić na odjelu tambure. Kao solist, član tamburaškog orkestra i komornog sastava ostvaruje mnogo nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu i osvaja isključivo 1. nagrade na raznim natjecanjima: na državnim natjecanjima iz tambure u Dubrovniku 2007. i 2009. godine, na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2007. - 1. nagrada s osvojenih apsolutnih 100 bodova, s tamburaškim orkestrom GŠ Alberta Štrige na europskom natjecanju u Neerpeltu 2009 - 1. nagrada Cum laude. Ivan se sprema nastaviti svoje školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Valentina Kezerić (Zagreb, 1984.) diplomirala je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Kos. Zaposlena je u GŠ Alberta Štrige u Križevcima kao profesorica klavira i korepeticije. Službeni je korepetitor tamburaškog odjela s kojim je sudjelovala i osvajala brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima.  

 

Iva Ljubičić (Split, 1985.) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2007. godine u klasi prof. Pavice Gvozdić kod koje je sada na poslijediplomskom studiju usavršavanja. Uz brojne solističke nastupe, bavi se i komornim muziciranjem. Voditeljica je Ciklusa Glazbene staze. 

 

 

TAMBURAŠKI ANSAMBL «SVETI MARKO» SU:

 

BISERNICE: MATIJA FORTUNA, MARKO BERTIĆ, JURAJ SLIPAC, JURICA PERHARIĆ, GABRIJELA HRG, ANA JAZBEC, BARBARA LALIĆ, ŽELJKA ŠTELCER, JURAJ SELANEC, IVAN ŠARKANJ 

BRAČEVI: MATIJA MEDVEREC, HRVOJE NEMEC, VICE ZIRDUM, KRUNO GABAJ, KRUNOSLAV BENKO, MIHAELA LUKAČIĆ, SABINA PETROVIĆ, IVAN MITER, FILIP NOVOSEL, TOMISLAV BUŽIĆ, IVAN ŽIVKOVIĆ 

ČELA: NIKOLA MATULIN, IVAN JURIŠIĆ, TONI ZDUNIĆ 

BUGARIJE: MIHAEL KONFIC, KREŠIMIR GRLOCI, ALEKSANDAR GAŠPAROVIĆ

 

BERDE: KREŠIMIR ŠPANIĆ, DOMAGOJ ZDILAR 

 


3. koncert: Večer s kompozitoricom - Margareta Ferek Petrić

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – četvrtak, 25. ožujka 2010. 

Program:

M. Ferek Petrić:

Četiri godišnja doba na japanske tekstove, za sopran i klavir

Don´t mess up with Haydn!, za gudački kvartet

Solo, za klavir 

Four Elements, za klavirski kvintet

An den Ethos, za sopran, mezzosopran, 2 violine, 2 viole, violončelo, udaraljke i klavir

 

Izvode:

Gorana Biondić, sopran

Jelena Kordić, mezzosopran

Ivan Zovko, Marija Šverko, violine

Mislav Pap, viola

Nikolina Tičinović, violončelo

Iva Ljubičić, klavir

Udaraljkaški kvartet BOOMerang:

Josip Konfic, Krunoslav Benko, Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanović

 

Dirigent: Vasilis Tsiatsianis (Grčka)

 

likovni gost: Josip Šarić, akademski slikar - grafičar

-          live painting – slikanje uživo uz glazbu

-          izložba „Fragmenti i čudnovati instrumenti“ u foyer-u Male dvorane

                          


 

Margareta FEREK-PETRIĆ (Zagreb, 1982) studira sedmu godinu kompozicije na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču. Godine 2004. položila je prvi diplomski ispit u klasi prof. Ivana Eröda i nastavila studij u klasi medijske glazbe kod prof. Klausa-Petera Sattlera, a zadnje dvije godine studira u smjeru klasične moderne kompozicije u klasi prof. Chaye Czernowin. Izvedene su joj brojne skladbe: za zbor a' capella, pjesme za sopran i klavir, duo za violinu i klavir, nekoliko komornih djela većeg sastava i 4 stavka za sopran i orkestar, a u poznatom bečkom jazz klubu Porgy and Bess njenu skladbu izvodio je big band. Dobitnica je nagrade za najbolju glazbu u sklopu izložbe dječjih fotografija Child in Time i stipendija Universität für Musik (2005), švicarske udruge Home Suisse (2007) te zaklada Viktor Bunzl i Czibulka (2008.). Zbog raznovrsnih utjecaja iz smjera medijske i ozbiljne glazbe, Margaretin opus obuhvaća djela iz potpuno različitih stilova i drugačije energije. 

   

  

4. koncert: Večer s kompozitorom – Darko Hajsek

Zagreb, Mala dvorana Vatroslav Lisinski – petak, 21.svibnja 2010.

 

Program:

D. Hajsek:      

Pokraj babilonskih rijeka, za zbor, gudački ansambl, orgulje, solo obou i timpane

Mediteraneo, za gitaru i flautu

Španjolska suita, za klavirski kvintet

Sounds from lost in space, za gudački ansambl, trombon i orgulje + video projekcije

 

 

 

 

 

Darko HAJSEK (Zagreb, 1959.) istaknuti je hrvatski skladatelj. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi akademika Stanka Horvata. Do danas je skladao više od 500 glazbenih djela, od komornih i orkestralnih, do glazbeno-scenskih i baletnih. Među značajnija spadaju: “Majka” za zbor i orkestar (1993), kantata “Pokraj babilonskih rijeka” za zbor i orkestar, Suita za glasovir (1984), “Fuga primavera” i “Fuga Polaris” (2007), balet “Mishima” (1992) te pastoralna opera  “Grižula” po Držiću (2008). Izvode ga u zemlji i inozemstvu. Piše i filmsku glazbu (“Bogorodica”, “Noć”, “Snivaj zlato moje”, “Mišolovka”...). Dobitnik je “Zlatne Arene” (2005), dvaju PORINA, Grand Prix-a u Madridu 2006. za “Theory of reflection” i Montpellieru za “Malformance-performance“(2007). Nominiran je i za “Nagradu hrvatskoga glumišta” kao najbolji skladatelj i to za glazbu za predstavu “Antigona” u produkciji HNK-a u Varaždiun. Skladao je i glazbu za više velikih TV serijala HTV-a, te radio na nizu multimedijalnih projekata u kojima povezuje likovnost i glazbu. Balet “Mishima” emitiran mu je u prime-timeu na japanskoj “Nippon TV”.

 

 

 

 
« Prethodna