NASLOVNICA arrow U POTRAZI arrow Židovska priča
Židovska priča PDF Ispis E-mail
Administrator   

Sirotinjski zid

s njemačkog Željko IVANKOVIĆ (iz Svjetla riječi)

 

Kad je kralj Salomon gradio hram, htio je da svi slojevi naroda sudjeluju u gradnji, kako bogati tako i siromašni. Bogati su dobili nalog izgraditi tri zida: istočni, sjeverni i južni. Siromašni su trebali izgraditi zapadni zid.

 


Međutim, bogati nisu htjeli samo uzeti alat u ruke. Oni su kupili cedro­vinu, čempresovinu, unajmili su radni­ke, zanatlije, nadničare i uz njihovu su pomoć izgrađeni zidovi na istoku, jugu i sjeveru.

 

Ali siromašni, koji su dobili zadatak izgraditi zapadni zid, sami su teško u vlastitom znoju radili. Danju i noću su rintali. Na rad su dovodili i svoje žene i djecu. Dovlačili su kamenje. Svoj su znoj  lijevali na zid i on se miješao s kamenjem, i tako je zid postao tvrd i čvrst.

 

Kad je u vrijeme cara Tita počelo ru­šenje hrama, anđeli rekoše Bogu: "Neće valjda biti razrušen i zid koji je izgrađen tolikim trudom i znojem siromašnih? Dopusti nam, stoga, Svemogući, da siđe­mo i da ga sačuvamo od uništenja."

 

Dopuštenje bi dano i anđeli se spusti­še i zaštitiše zapadni zid. Oni preko njega raširiše svoja krila tako da rad sirotinje nije bio uništen. I tako je ostao pošteđen rušenja sirotinjski zid, poznat kao Za­padni zid ili Zid plača.

 
« Prethodna   Sljedeća »