Kad žuč boli |
Administrator | |
Žučna dijeta - prehrana bolesnika sa bolestima žučnog mjehura
Najkraće o bolestima žučnjaka Žučnjak je vrećica koja ima ulogu rezervoara u koju se sakuplja žuč koju stvara jetra, oko 1 lit. dnevno. Ta tekućina, koja u sebi sadrži žučne soli, kolesterol, bilirubin, fosfolipide, mucin i vodu omogućava probavu masnoća u tankom crijevu. Dok ne jedemo, u žučnjaku se ta otopina koncentrira 4 do 10 puta i završava u crijevu kada hrana iz želuca dospije u dvanaesnik. Na aktivnost žučnjaka posebno djeluje vrhnje, maslac, žumanjak i sl. Najčešće bolesti žučnjaka su kamenci i upale. Uglavnom se povezuju sa debljinom, starijom dobi, ženskim spolom, obiteljskom anamnezom, zapadnjačkom dijetom, šećernom bolesti i sl. Žučni kamenci mogu izazvati tipične žučne napadaje, koji se javljaju nakon masnih obroka, mogu dovesti do ozbiljnih problema i ugroziti život (upale žučnjaka, opstruktivna žutica, upala gušterače...), ali mogu , također, godinama biti bez ikakvih tegoba. Liječenje započinje korekcijom prehrambenih navika – tzv.žučnom dijetom, a zbog mogućih komplikacija najčešće se preporuča operacija žučnjaka. U odsustvu tegoba i znakova upale žučnjaka, uglavnom je dovoljna pravilna prehrana.
Upute za prehranu bolesnika sa bolestima žučnjaka U akutnom stadiju kod bolova daje se samo nešto ugljikohidrata- zaslađena voda voćni sokovi, čaj; kasnije se prelazi na kašastu i pasiranu hranu od ugljikohidrata –krumpir, rižu, krupice, tjesteninu, sve kuhano na mlijeku; pasirano povrće – špinat, cvjetača, koleraba, ili pasirano voće. Zatim se prelazi na obilniju prehranu.
Dopušteno Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa zaprškom na maslacu, ili ulju – u juhu se mogu staviti sve vrste tjestenine, riža, pšenična krupica – griz. Meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba, blijeda ššunka. Povrće: krumpir – pire huhan u slanoj vodi i poliven maslacem, ili u ljusci kuhan, špinat, cvjetača, mrkva, koleraba, šparoga, buče, tikva, blitva, rajčica, - sve kao varivo i to najbolje kuhano i pasirano, poliveno maslacem ili uljem, ili zaprženo na maslacu, ili ulju. Tjestenine: bijeli kruh – prepečen, ili dvopek, stare žemlje, kifli, biskvit, baaškot, pereci, palačinke, drobljenac, sve kuhane tjestenine, koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca te sa malo maslaca. Osim toga dopuštene su tjestenine s krumpirom, ili brašno sa krumpirom kao tzv. krumpirovo tijesto. Slatka jela: nabujak od krupice ili riže, bez jaja i kvasca, marmelada, slatko, džem, med. Ostala jela: krupica, riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobrnr pahuljice. Salate: zelena, blitva, rajčica, cvjetača, cikla – sve pripremljene s limunovim sokom, ili uljem. Voće: sve vrste voća – kuhano, bez kore, voćni sokovi. Pića: čaj, kakao, kava ne odviše jaka, mlijeko. Bitno: ne smiju se jesti prevruća jela ni piti prevruća pića; jesti treba češće na dan, nikada previše za jedan obrok. Poslije jela leći barem pola sata; na predio žučnjaka staviti topao oblog, ili termofor. I još jednom naglasiti: na prvom mjestu neka budu ugljikohidrati, tj. brašno, riža, krupica, šećer, marmelada, med, voćni sokovi, kuhano voće, kruh. Nije dopušteno Jaja, svinjska i guščija mast, slanina, margarin, loj, suho meso, kobasice, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masne patke i guske, guščja jetra, salama, hrenovke, konzerve, kaavijar, sardine, umak od češnjaka, luka, krastavaca, kopra i svi umaci od pečenja, svi sirevi zreli i oštri po ukusu, masni, ili sušeni, lički sir, krumpir pečen, ili restan, grah, leća, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa, dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lješnjaci, kruh i tijesto s kvascem i mnogo maslaca i jaja, paprika, feferoni, salata od graha i kupusa, mirodije – papar, paaprika, cimet, kliničić, muškat; sva alkoholna pića, osobito rakija i hladno pivio. (Priredio dr. A.Lj.) |
« Prethodna | Sljedeća » |
---|